Harmonie Nunspeet

Het oudste onderdeel van de muziekvereniging “Harmonie” uit Nunspeet is het harmonieorkest. In 1908 startte een groep enthousiaste muzikanten een muziekgezelschap omdat bekend was geworden dat in het voorjaar van 1909 een prins of prinses zou worden geboren. De muzikanten en de instrumenten kwamen uit de in 1903 opgeheven muziekvereniging “Harmonie” uit Nunspeet. De oprichtingsdatum is 8 november 1909. In het begin werden de aankomende muzikanten opgeleid door ervaren muzikanten en door de dirigent. De op de Veluwe zeer bekende Nunspeetse dirigent Jos Lussenburg, was van 1919 tot 1928 en van 1932 tot 1944 dirigent van de Harmonie en heeft vele leden muziekles gegeven.

Het orkest bestaat uit ongeveer 60 muzikanten die elke dinsdagavond van 19.45 uur tot 22.00 uur repeteren. De dirigent, van zowel het Harmonieorkest als het Opleidingsorkest, is Arjan Dunning uit Zwolle, die vanaf begin februari 2013 voor het orkest staat.

De jonge aankomende muzikant wordt niet meer opgeleid door de dirigent of een oudere muzikant maar volgt de opleiding aan de Streekmuziekschool Noord/west Veluwe. Het Harmonieorkest komt uit in de vierde divisie. Het orkest speelt allerlei muziek, van klassiek en marsen tot lichte muziek.